Waarom een ceremoniespreker?

 • Wat is een ceremoniespreker?

  Een ceremoniespreker is iemand die de ceremonie van jullie bruiloft verzorgd. Eigenlijk bestaat het werk van een ceremoniespreker uit drie verschillende fases. Ten eerste verzameld diegene verhalen over jullie. Dus een ceremoniespreker, en dan vooral voor de eerste twee fases, kun je eigenlijk best vergelijken met een journalist, want waar het allemaal mee begint is het verzamelen van informatie. Hij leert jullie kennen, door gesprekken, door middel van vragenlijsten, door jullie huis te zien, door in contact te komen met jullie familie en vrienden, noem maar op.

  De volgende fase gaat om het verwerken van al deze informatie. Als het goed is heeft jullie ceremoniespreker een berg aan materiaal verzameld, dus nu is het een kwestie van schrappen en schrijven, en schrijven en schrappen. Hier gaat aardig veel tijd inzitten om tot een zo goed mogelijk en volledig mogelijk verhaal te komen. De derde fase is de meest duidelijke, en voor iedereen zichtbaar, want, het spreken. Tijdens jullie ceremonie zal de ceremoniespreker jullie (liefdes)verhaal vertellen.


  Waarom een ceremoniespreker?

  De bruiloft, jullie dag, zal in het teken staan van jullie liefde. Hoe jullie deze liefde willen vieren is heel persoonlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, het kan groots en bombastisch gevierd worden, maar ook intiem en ingetogen, ver weg of dichtbij, klassiek of eigenzinnig. Hoe jullie trouwen ligt aan hoe jullie als mens zijn. Dus elke bruiloft is altijd anders, want wij mensen zijn allemaal anders. Maar bepaalde elementen kunnen niet missen op welke manier jullie ook zullen trouwen, en dan gaat het natuurlijk om de ceremonie.

  Uiteindelijk zullen jullie trouwen en is daar, gedurende de dag, een moment voor. Want een bruiloft draait om jullie verhaal, jullie liefde, en om dat ene kleine woordje, en dat komt tijdens de ceremonie allemaal samen. En daarom, omdat daar de magie gebeurd, is het belangrijk om voor een ceremoniespreker te kiezen. Een professional kan jullie verhaal namelijk perfect vertellen. En zal jullie helpen rondom de voorbereidingen van de ceremonie. Want het voordeel van een professionele ceremoniespreker is dat degene precies weet wat er mogelijk is.

  Voor jullie is dit de eerste keer, maar een leverancier uit de trouwbranche heeft dit al tientallen keren meegemaakt. Als je voor een ceremoniespreker kiest, dan kies je automatisch dus ook voor ervaring en dus creativiteit. Er is van alles mogelijk, je kunt het zo gek niet bedenken, en aan jullie ceremoniespreker om dit alles aan jullie voor te leggen en samen tot een mooie invulling van jullie ceremonie te komen.


  Wat maakt een goede ceremoniespreker?

  Je hebt veel verschillende smaken als het om een ceremoniespreker gaat. De ene komt met een enorme dosis aan humor aanzetten, de ander zoekt de diepte op. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl. En zo past er bij elk bruidspaar wel een type ceremoniespreker. Maar wat maakt een ceremoniespreker goed, welke stijl degene ook heeft?

  Ervaring is een belangrijke pijler. En ervaring zorgt vaak ook voor een bepaalde prijs. Als iemand heel goedkoop is, dat kan degene nog steeds goed zijn, maar er bestaat ook een kans dat het een beginner is. En dat is op zich helemaal niet erg, iemand die net begint kan ook een frisse blik hebben en vol energie zitten. Maar hou er wel rekening mee dat ervaren ceremoniesprekers een bepaalde prijs hanteren. Gewoonweg omdat een ceremonie voorbereiden, wat verreweg de meeste tijd in beslag neemt, ontzettend veel tijd kost. Dus ervaring en het hanteren van een bepaalde prijs zorgt ervoor dat degene vaak wel goed is.

  Een goede ceremoniespreker duikt in jullie (liefdes)leven, leert jullie kennen, en weet zo wat wel en niet bij jullie past. Jullie hoeven het wiel niet zelf uit te vinden, een goede ceremoniespreker weet namelijk wat er allemaal mogelijk is (en dat is veel!), en als hij een beetje ervaring heeft, in combinatie met wat mensenkennis, dan zal de ceremonie uiteindelijk heel eigen en persoonlijk worden.


  Ceremoniespreker of trouwambtenaar?

  Het grootste verschil tussen een trouwambtenaar en een ceremoniespreker is dat de ambtenaar jullie voor de wet trouwt. Een trouwambtenaar is beëdigd door de rechtbank en werkt voor of via een bepaalde gemeente, en dat zorgt ervoor dat er bepaalde regels zijn. Zo moeten er officiële getuigen zijn en moet de trouwakte getekend worden. Ook kunnen bepaalde locaties of datums (denk aan kerst of oud en nieuw) lastig zijn. Gaan jullie voor een ceremoniespreker dan trouwen jullie op een ander moment voor de wet, veelal is dat in de week voor de bruiloft, dit kan bijvoorbeeld vaak op de maandagochtend bij veel gemeentes gratis. Dus dan is het legale, en laten we eerlijk zijn, het meest saaie stuk achter de rug. Het is een kwestie van handtekeningen zetten, trouwen voor de wet is eigenlijk niet meer dan een zakelijke overeenkomst.

  Hebben jullie deze overeenkomst van te voren getekend dan gaat er een wereld van mogelijkheden voor jullie open. Want een ceremonieel huwelijk kent geen beperkingen omdat het losstaat van de wet. De tijd, plek, de inhoud, de lengte, en ga zo maar door, alles kan in overleg met jullie als bruidspaar. Elke ceremoniespreker heeft zijn eigen werkwijze maar iets dat bij iedereen aanwezig is: vrijheid. Niks geen regels waar aan gehouden moet worden, jullie hebben volledig de vrijheid om de ceremonie zo in te vullen zoals jullie willen. Bij een ceremoniespreker gaat de ceremonie om jullie, jullie verhaal staat centraal, dus vergeleken met een wettelijke ceremonie wordt het veel persoonlijker.


  Voordelen van een ceremoniespreker?

  De voordelen van een ceremoniespreker ten opzichte van een gemeentelijke trouwambtenaar zijn groots. Bij een ceremonieel huwelijk hoeft er geen rekening gehouden worden met bepaalde wettelijke regels. Dit betekent dat er volledige vrijheid is. En die vrijheid zorgt voor allerlei mogelijkheden. Kiezen jullie voor een goede ceremoniespreker dan helpt degene jullie met het invullen van de ceremonie. Centraal zal jullie verhaal, jullie liefde, staan. Jullie liefde die gevierd wordt te midden van jullie familie en vrienden. Dus kiezen voor een ceremoniespreker geeft jullie enorm veel vrijheid en biedt ruimte aan al jullie wensen en zal daarom heel persoonlijk worden.

  Het voordeel van een ceremoniespreker is ook dat de tijd van de ceremonie in goed overleg besproken kan worden. Als je trouwt voor de wet op jullie bruiloft, dan hebben jullie automatisch te maken met een strakke tijdsplanning in de ochtend. Jullie moeten op een bepaald tijdstip bij het stadhuis zijn, en dat geeft een bepaald gevoel in de ochtend. Trouwen is iets groots, er wordt op één dag veel uitgegeven, er zijn bepaalde verwachtingen en dat resulteert nog weleens in een ietwat stressvolle ochtend. Geheel logisch, maar de druk die een burgerlijk huwelijk er nog op legt is gewoon zonde en niet nodig. Het zijn handtekeningen die gezet moeten worden, niets in het stadhuis (of op locatie met een trouwambtenaar) heeft te maken met jullie liefde. Vaak kun je het tijdsstip niet zelf bepalen, je bent gewoon een nummertje die dag, soms sta je letterlijk in de rij.

  Het voordeel van een ceremoniespreker is dat je zelf het tijdstip van de ceremonie kunt bepalen. Dit zorgt voor een iets rustiger flow van de ochtend. Je kunt van elk moment voor de ceremonie genieten. Denk aan het klaarmaken met je vriendinnen, er is tijd voor een glaasje champagne en zeer belangrijk; de first look. Overal kun je echt de tijd voor nemen, en dat is een groot voordeel, want het is zo belangrijk dat jullie je fijn en prettig voelen op jullie eigen bruiloft! Dus zowel de inhoud van de ceremonie en ook de complete flow van de dag zullen positief beïnvloed worden als jullie voor een ceremoniespreker kiezen.