Ceremonie schrijver / ghostwriting

 • Wat houdt het schrijven van een ceremonie in?

  Het hele voortraject neem ik op mij en vervolgens draag ik het over aan degene die de ceremonie zal leiden. Dus ik schrijf de ceremonie compleet in mijn ‘Kleine Verhalen’ stijl, alleen zal ik de ceremonie niet leiden maar jullie vriend of familielid.


  Waarom bied je de optie “Hulp bij het schrijven van een ceremonie” aan?

  Ik heb in de loop der jaren al vaker de vraag gekregen waarop ik telkens, vrij automatisch, antwoordde met; ‘Nee, dat doe ik niet’.

  Maar toen ben ik gaan nadenken waarom ik daar eigenlijk zo klakkeloos ‘nee’ tegen zei. Toen begon ik het mooie van deze combinatie in te zien; jullie dierbare die een goed verhaal verteld. Neemt niet weg dat ik natuurlijk het liefste zelf voor jullie en jullie gasten sta om mijn eigen verhaal te vertellen, maar dat terzijde.

  Als jullie kiezen voor een familielid of kennis met een vlotte babbel en een goede stem, is dat een bewuste en weloverwogen keuze. Logisch, want het is een superleuk en intiem idee.

  Echter sta ik ook vaak achter de camera met BruidBeeld en dan zie ik in deze situatie toch dingen gebeuren waarvan ik denk, ‘ah jammer’. Logisch, want een goede spreker betekent niet automatisch dat je een goede ceremonie kan neerzetten. Vaak wordt de ceremonie toch wat meer clichématig ingedeeld, worden er belangrijke elementen vergeten, of zit er geen logica in het verhaal. Wat enorm logisch is want als je zo’n mooie taak hebt als vriend dan grijpt je terug naar wat je kent of wat je snel op internet hebt gevonden.

  En dat is vreselijk zonde!

  En toen dacht ik:

  Vanaf nu zeg ik JA!


  In welke gevallen zou het interessant zijn om een ghostwriter voor de ceremonie in te huren?

  Ervaring leert dat men hier vaak voor kiest in een situatie dat jullie echt heel graag getrouwd willen worden door iemand dichtbij jullie. Dus denk aan een vader, een beste vriend, je zus.

  Maar juist omdat zij zo dichtbij staan en vaak geen ervaring hebben met hoe de opbouw van een ceremonie er mogelijk uit kan zien, is het handig om mij in te huren om het verhaal te schrijven. Fijn voor jullie, want jullie kunnen er volledig op vertrouwen dat het een mooie ceremonie wordt, maar ook heel fijn voor jullie dierbare die de ceremonie gaat leiden. Het is een enorm eervolle taak, maar tegelijkertijd kan het ook voor aardig wat stress zorgen. Het is een grote verantwoordelijkheid waar je je vriend of familielid mee opzadelt. Een vreselijk mooie taak, dat wel, maar door mij in te huren geef je diegene enorm veel rust.

  Door deze combinatie, ik als professional en jullie vriend of familielid als middelpunt, krijgen jullie een fantastische persoonlijke ceremonie.


  Hoe gaat het proces van het schrijven van een ceremonie?

  Eigenlijk helemaal hetzelfde als in het geval dat jullie mij als ceremoniespreker inhuren. Met het grote verschil dat ik de ceremonie niet leid, maar dat het nu een vriend of familielid is.

  Om een sterk authentiek verhaal te schrijven en mijn kwaliteit te kunnen waarborgen, is het proces vooraf identiek. We hebben een kennismakingsgesprek, ik heb contact met de mensen die input leveren en we hebben nog een uitgebreid moment samen waarbij het fundament wordt gevormd voor de ceremonie. En dan ga ik beginnen aan jullie verhaal.

  Als ik het verhaal geschreven heb, zal ik contact opnemen met de persoon die jullie hebben gekozen om de ceremonie te leiden. Zodat die overdracht ook vlekkeloos verloopt.


  Wat zijn de kosten voor het schrijven van een ceremonie?

  Mochten jullie interesse hebben, stuur mij even een mailtje!